Alicyclobacillus spp. uuringutest
 
27.märts 2013
 
Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi poolt pakutavate teenuste nimistusse on lisandunud Alicyclobacillus spp. analüüsid.
 
Taustainfo
Perekonda Alicyclobacillus kuuluvad Gram-positiivsed spoore moodustavad pulkbakterid, millele on iseloomulik kasvada 20 °C kõrgematel temperatuuridel ning happelistes keskkondades (pH 2,5 – 6,0).  
Huvi alitsüklobatsillide määramise  järgi on eelkõige mahlade tootmisega tegelevatel ettevõtetel, kuna bakteri spoorid säilivad mahlakontsentraatides ja teistes sarnastes keskkondades pikka aega eluvõimelistena ning pastöriseerimine ei pruugi neid hävitada.
Alitsüklobatsillidega saastunud toode omandab guajakooli ja halofenoolide tõttu sageli desinfektandile iseloomuliku ebameeldiva lõhna ja/või maitse. Samas ei põhjusta mikroobi elutegevus mahlapakendi paisumist ja toote värvuse muutust.
On näidatud, et alitsüklobatsillid põhjustavad ennekõike pirni-, apelsini-, virsiku-, mango-, greibi-, tomati- ja segumahlade riknemist.
 
Proovide võtmine laboratoorseks uuringuks
-  mahlakontsentraatide puhul on soovituslikuks laboratoorse proovi koguseks 50 ml/g;
- tööstuses või jaekaubandusest võetavate mahlade ja teiste sarnaste toodete puhul käsitletakse laboratoorse proovina tervikpakendis toodet.
 
Analüüsimeetod
Kasutusel on Rahvusvahelise Mahlatootjate Liidu (IFU) poolt väljatöötatud standardmeetod
IFU method no 12 – Method on the Detection of taint producing Alicyclobacillus in Fruit Juices.
 
Analüüsi maksumus
Ühe analüüsi maksumus ilma käibemaksuta on 11,17 .
 
Lisainfo
e-posti aadressil: toomas.kramarenko@vetlab.ee või telefonil 7386136